Review: Dynaudio Emit 10 luidsprekers

Wie het compacte niet eert

Natuurkundige wetten dicteren dat voor de reproductie van lage tonen een grotere luidsprekerkast nodig is. Dat zou ervoor pleiten dat iedere muziekliefhebber thuis grote luidsprekers plaatst, die de nodige ruimte innemen. Wat nu als je die ruimte niet hebt, of niet kan of wil vrijmaken? Of wanneer je luisterruimte een wat lastige akoestiek heeft? Moet je dan genoegen nemen met een mindere weergave, of heb je nog steeds keuze uit goede compacte luidsprekers? In deze review wordt de Dynaudio Emit 10 nader beschouwd. Een compacte luidspreker, die zeker niet compact is in prestaties.

Dynaudio

Dynaudio is een bekende Deense luidsprekerfabrikant, die al jaren voortreffelijke luidsprekers bouwt, zowel voor thuisgebruik als voor in de muziekstudio. Sinds 1977 bieden de Denen verschillende lijnen voor huiskamergebruik aan, ieder met hun eigen kwaliteiten. Dat begint tegenwoordig met de Emit en gaat achtereenvolgens door met de Evoke, Contour i en Confidence lijnen. De Emit lijn bestaat uit de compacte Emit 10 en Emit 20, de vloerstaande Emit 30 en Emit 50 en tot slot de Emit 25c centerluidspreker. Een compleet aanbod voor zowel stereo als meer-kanaals binnen dezelfde lijn dus, waarvan de Emit 10 het onderwerp van deze review is.

Emit 10

De Emit 10 is een tweeweg luidspreker, met de basreflexpoort aan de achterzijde, die slechts 29 cm hoog en 17 cm breed is. Compact dus. Desondanks biedt hij ruimte aan een 14 cm mid-woofer en een Cerotar soft dome tweeter, beide ontwerpen van Dynaudio, zoals ze alle luidsprekersunits zelf ontwerpen. De tweeter is dezelfde als uit de hogere Evoke serie. Trickle-down engineering dus, in goed NederEngels. De frontjes worden met magneten op hun plaats gehouden, dus ook mooi om te zien als er (bij voorkeur) zonder frontjes wordt gespeeld. De luidspreker is leverbaar in zwarte, witte of walnoot afwerking. En die afwerking is zeer netjes te noemen. Geen houtfineer, wel kwalitatief hoogstaand laminaat. Aan de achterzijde maken de solide draadklemmen het geheel passend af. Het is duidelijk dat Dynaudio verstand heeft van het bouwen van complete en goed afgewerkte luidsprekers.

Testopstelling

De audiochefs van The Hifi Studio hebben wederom een passende testopstelling neergezet. De Emit 10 wordt getest met een Cyrus ONE Cast versterker, die tevens dienstdoet als netwerkspeler. Het versterkergedeelte beschikt over 2×100 watt (bij 8 Ohm) aan uitgangsvermogen. Voldoende voor de Emit 10, die bij 6 Ohm een rendement van circa 85 dB heeft. De versterker heeft een veelheid aan digitale en analoge ingangen, waaronder bluetooth, Airplay, HDMI en een MM phono-aansluiting. De meest in het oog springende ingang is de ingebouwde Chromecast. Dat betekent dat op eenvoudige wijze (en draadloos) talloze muziekdiensten te streamen zijn via de Cyrus.

Voor deze review wordt gebruikgemaakt van Tidal. Een compacte set zo bij elkaar, ook voor degenen die audioapparatuur geen visuele hoofdrol in hun interieur willen laten spelen. De Emit 10’s worden op Dynaudio luidsprekerstandaarden gezet. Dat komt de geluidskwaliteit ten goede en laat horen wat deze luidsprekers echt kunnen. De bekabeling is van Audioquest.

Love will find a way

Om de Emit 10’s gelijk op de proef te stellen, wordt begonnen met Jeff Cascaro’s uitvoering van Love Will Find A Way (album: Soul Of A Singer). Een voorliefde voor een aanwezige bas kan Jeff Cascaro niet worden ontzegd. Dat blijkt de luidsprekers niet uit te maken. De Emit 10’s raken geen moment buiten adem. Ze ondernemen geen poging te doen wat ze van nature niet kunnen, namelijk de allerlaagste bastonen weergeven. Wat ze aan lage tonen wel kunnen reproduceren, is strak en gedefinieerd. Zonder compromis. Daarbij valt op dat het midden- en hoge tonengebied zeer vloeiend en compleet klinkt. Op geen moment klinkt dit als een compacte weergave. Datzelfde geldt voor de plaatsing en de diepte.

Moon light on spring river

Om de Emit 10’s nog wat verdergaand te testen, komt het nummer Moon Light On Spring River van Zhao Cong (album: Sounds of China) voorbij. Werkelijk alles zit in deze bijzondere opname: hoog, laag, diepte, breedte, koorstemmen, instrumenten, dynamiek, rust. De luidsprekers draaien hun hand er niet voor om. Met een zekere autoriteit geven de Emit 10’s het nummer weer. Alles klinkt zeer gebalanceerd en vooral ruimtelijk – op alle vlakken. Ik speel het nummer vele keren achter elkaar. Iedere keer blijven het nummer én de Emit 10’s verbazen. De dynamiek van ieder van de instrumenten en van de stemmen komt levensecht door.

Gepaste aanhalingstekens

Dynaudio beschrijft de Emit 10 op haar website als dat dit een ‘instap’ luidspreker zouden zijn. Het is niet voor niets dat Dynaudio ‘entry-level’ tussen aanhalingstekens plaatst. Hier is niets instapperigs aan. Het zou in mijn ogen (en oren) een misvatting zijn te denken dat de Emit 10 vanwege zijn omvang en prijs een instapper is. Dit is een volwassen en complete luidspreker, van een volwaardige Dynaudio kwaliteit.

One for my baby

Om te testen wat de Emit 10’s met vrouwelijke vocalen doen, valt de keuze op One For My Baby in de uitvoering van Dianne Reeves (album: Good Night, Good Luck). Zowel de stem van Dianne Reeves als de upright bass in het begin komen helder en goed geplaatst door. Aan beide ‘stemmen’ wordt echt recht gedaan. De plaatsing is voortreffelijk. Ook hier valt de dynamische weergave op. Natuurlijk, het vermogen van de Cyrus ONE Cast telt ook mee, maar wat geven de Emit 10’s dit fijn weer.

Compact met impact

Laat er geen misverstand over bestaan: de Dynaudio Emit 10 luidsprekers maken een grote indruk. Compact als ze zijn, geven ze een volledig en evenwichtig geluidsbeeld. Toegegeven, het laagste laag zullen ze vanwege hun formaat niet halen, maar dat maken ze meer dan goed met de gebalanceerde en dynamische weergave. Een compacte luidspreker die impact maakt. Hiermee hoor je niet alleen de muziek, je voelt het ook. En dat is een compliment dat zeker niet aan alle luidsprekers kan worden gemaakt, laat staan aan luidsprekers van vergelijkbaar formaat. Zeer aanbevolen!

PM

Apparatuur gebruikt in deze review: Cyrus OneCast geintegreerde versterker/streamer en Dynaudio Emit 10 luidsprekers. Dynaudio luidsprekerstandaarden. Audioquest bekabeling.

Winkel in Leiden

Ben je op zoek naar persoonlijk advies? Heb je vragen over onze service, of over één van onze producten? Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 071 – 513 15 12.

Parkeren in de buurt

Komt u met de auto? Parkeer dan uw auto in de Garenmarkt parkeergarage. Deze bevindt zich op 150 meter van onze winkel

Mail ons
info@number-one.nl

Openingstijden
Dinsdag        10:00 – 18:00
Woensdag   10:00 – 18:00
Donderdag  10:00 – 18:00
Vrijdag          10:00 – 18:00
Zaterdag      10:00 – 17:00