Review: Dynaudio Confidence 20, Sub 6 en Naim SUPERNAIT 3

Een uitgebreide Review over de nieuwe Dynaudio Confidence 20 in combinatie met de Dynaudio Sub 6 met versterking van Naim Audio.

Just call me anytime

Wat zou u doen als u een telefoontje krijgt van uw audiowinkel, met de boodschap: “je volgende luidsprekers zijn gearriveerd”. Stilte. Ik had toch niets besteld? “Nee, dat klopt, maar we hebben nu een set binnen gekregen, die moet je horen”.

Dynaudio Confidence

Het blijkt om de Dynaudio Confidence 20 te gaan. De Confidence serie is de toplijn van Dynaudio’s passieve luidsprekers. De serie bestaat uit drie vloerstaande luidsprekers (de 60, 50 en 30’s) en een monitorluidspreker (de 20’s). De voorgaande Confidence luidsprekers waren al voortreffelijk en volgens The Hifi Studio heeft Dynaudio er nog een schepje bovenop gedaan.

Dynaudio Confidence 20 aangesloten op de Naim Supernait 3
Dynaudio Confidence 20

Techniek

De Confidence 20 beschikt (net als de andere modellen in de serie) over de nieuwe Esotar3 tweeter. Volgens Dynaudio de beste tweeter die ze ooit hebben gemaakt. Daarnaast heeft de monitor een nieuwe 18cm woofer. Net als zijn vloerstaande broers hebben de 20’s een voorkant (of baffle) van zogeheten Compex. Dat is een door Dynaudio ontwikkelde kunststof, die helpt bij de juiste afstraling van het geluid van de luidsprekerkast. De 20’s worden single-wire aangesloten. De afwerking van de kast is prachtig en in vijf verschillende varianten verkrijgbaar. Deze indrukwekkende luidspreker is geen kleine monitor: hij is 52 cm hoog, 23 cm breed en 42 cm diep. Op zijn bijpassende stand is de totale hoogte bijna 114 cm.

Opstelling

Om de luidsprekers tot hun recht te laten komen, moet de rest van de testopstelling in orde zijn en dat is het geval. Als bron wordt de Innuos ZENith mk3 mediaserver/streamer gebruikt. De ZENith wordt aangesloten op de Mytek Brooklyn Bridge, die als DAC wordt ingezet. Versterking komt van de Naim SUPERNAIT 3. Over deze laatste iets meer.

De Mytek Brooklyn Bridge de DAC tussen de Innuos Zenith Mk3 en de Naim Supernait 3 aangesloten op de Dynaudio Confidence 20
Mytek Brooklyn Bridge

Naim Supernait 3

Naim heeft de afgelopen tijd zijn geïntegreerde NAIT versterkers vernieuwd en dat geldt ook voor de SUPERNAIT. De Naim SUPERNAIT 3 is de krachtigste van de serie en zoals zijn naam al zegt is hij in zijn derde generatie. Nu staan Naim versterkers erom bekend dat ze op ieder moment voldoende stroom kunnen leveren. De SUPERNAIT lijkt daarop geen uitzondering. Met 2 x 80 watt (bij 8 Ohm) vermogen en een flinke voeding is hij op papier een goede match voor de Confidence 20’s. Zoals te doen gebruikelijk bij Naim is de SUPERNAIT nog te upgraden met een additionele voeding, maar voor deze luistersessie wordt die achterwege gelaten.

De Naim Supernait 3 aangesloten op de Dynaudio Confidence 20
Naim Supernait 3

José James & Diana Krall

Het luisteren begint met José James’ vertolking van Lover Man (album: Yesterday I Had The Blues). John Pattituci op bas en dat hoor je. Snel en impactvol. Wat onmiddellijk bij deze luidspreker opvalt is het open en brede middengebied. De instrumenten staan los, zonder dat het uit elkaar getrokken wordt. Transparantie in de juiste mate. De midden- en hoge tonen krijgen volledig de ruimte. De stem van José James komt los van de luidsprekers. Het is een knappe prestatie om een monitorluidspreker zo te laten klinken, ook voor deze prijs.

Bij Diana Krall met het nummer Temptation (album: The Girl In The Other Room) is dat niet anders. Haar stem hangt in de ruimte en is zonder enige scherpte. Dus zo klinkt ze in het echt, stel ik me zo voor. De upright bas klinkt droog en snel. De combinatie van de Dynaudio’s met de Naim doet zich gelden. De SUPERNAIT levert meer dan voldoende stroom. Controle alom. Ook met een popnummer als Take The Long Way Home van Supertramp (album: Breakfast in America – Remastered) weet deze combinatie wel raad. In het intro klinkt de piano realistisch, breed en dynamisch. De harmonieën in de zangpartijen klinken als een eenheid en toch zijn de verschillende stemmen goed van elkaar te onderscheiden. De bas is in dit nummer wat minder aanwezig, maar drijft het nummer toch voort.

Dynaudio Sub 6

The Hifi Studio stelt voor om de luistersessie nog een stapje te verdiepen. Tot mijn verrassing wordt de Dynaudio Sub 6 subwoofer de luisterkamer binnengedragen. Wacht eens even… dat is toch iets voor homecinema’s? Niet alleen, is het antwoord: een betere basweergave leidt tot een strakker stereobeeld en zorgt ervoor dat diepte en plaatsing meer tot hun recht komen. Dat verschil wil ik wel eens horen.

De Sub 6 heeft twee 24 cm woofers aan weerszijden van een gesloten kast en beschikt over verschillende instelmogelijkheden. In het menu kunnen de Confidence 20’s als preset worden geselecteerd. Nadat de afstand tot de luidsprekers en de luisterplek is ingevoerd, is de set klaar om te spelen. De Sub 6 oogt compact.

De Dynaudio Sub 6 gecombineerd met de Dynaudio Confidence 20 aangesloten op de Naim Supernait 3
Dynaudio Sub 6

Vergelijking

Dezelfde nummers worden opnieuw beluisterd om de verschillen met de subwoofer te horen. Het spel van bassist John Pattituci is nog beter te volgen. Niet alleen de verschillende tonen, maar ook de klank per snaar. Wow! Dat is niet het enige dat beter klinkt. Het lijkt wel alsof er meer rust en ruimte in het middengebied is gekomen. Een aanslag op de bekkens klinkt langer door. De stem van José James staat nog vrijer van de instrumenten. Het stereobeeld wordt beter en zo ook de diepte. Ook bij Diana Krall zorgt de Sub 6 voor meer rust en diepte. De tamboerijn staat nog losser van de andere instrumenten, net als de gitaar. Het lijkt wel of het toepassen van de subwoofer het stereobeeld ‘opruimt’. In Take The Long Way Home leidt dat tot meer ruimte voor bijvoorbeeld de mondharmonica of de piano.

Met mijn hand op de kast van de Sub 6 voel ik geen enkele trilling. Voorzichtig raak ik de rubberen rand van de woofers aan. Dan pas voel ik dat de sub aan het werk is. Kan je je voorstellen hoeveel je in extra componenten zou moeten investeren om een vergelijkbare verbetering in geluidskwaliteit te krijgen. In dit opzicht is een subwoofer eigenlijk een hele zinvolle investering. En niet alleen bij de Confidence 20’s. Dit kan bij allerlei vloerstaande en monitorluidsprekers.

Conclusie

Hier wil ik altijd wel voor gebeld worden. Een meer dan voortreffelijke luidspreker, die op zichzelf al de sterren van de hemel speelt. Transparant, in balans en muzikaal. De toevoeging van de subwoofer maakt het geheel nog levendiger en gedetailleerder. Overzichtelijke investering, duidelijke meeropbrengst. Dit is muziekbeleving pur sang!

 PM

Apparatuur in deze review: Dynaudio Confidence 20 luidsprekers, Dynaudio Sub 6 subwoofer, Naim SUPERNAIT 3 versterker.

Winkel in Leiden

Ben je op zoek naar persoonlijk advies? Heb je vragen over onze service, of over één van onze producten? Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 071 – 513 15 12.

Parkeren in de buurt

Komt u met de auto? Parkeer dan uw auto in de Garenmarkt parkeergarage. Deze bevindt zich op 150 meter van onze winkel

Mail ons
info@number-one.nl

Openingstijden
Dinsdag        10:00 – 18:00
Woensdag   10:00 – 18:00
Donderdag  10:00 – 18:00
Vrijdag          10:00 – 18:00
Zaterdag      10:00 – 17:00