Review: Primare I15 Prisma, DD15 en Audio Physic Classic 8

High-end, wat is dat eigenlijk?

Dat er verschil in geluidskwaliteit is tussen verschillende audiocomponenten, daar is bijna iedereen het wel over eens. Ook in audio is er sprake van goed, beter, best. Maar wanneer spreek je eigenlijk van de instap in high-end? Is dat bij een bepaalde aanschafprijs (subjectief), bij een bepaalde geluidskwaliteit (behoorlijk subjectief) of bij een bepaalde muziekbeleving (zeer subjectief)? Wie het weet, mag het zeggen. Wat het ook is, in de oren van uw reviewer is de instap al te maken voor een bedrag dat lager is dan je misschien zou verwachten.

Primare I15 Prisma

De versterker van dienst is de Primare I15 Prisma en heeft een vermogen van 2×60 watt (bij 8 Ohm). De toevoeging Prisma slaat op de uitvoering van de I15. Het betekent dat zowel de D/A-converter als de netwerkspeler in de versterker zijn ingebouwd. De DAC heeft 5 digitale ingangen en de AKM-chips kunnen conversie tot PCM 384 kHz of DSD128 aan. De netwerkwerkspeler beschikt over Chromecast. Met deze voorziening kunnen honderden streamingdiensten worden afgespeeld. Ruim genoeg dus. De kast van de Zweedse I15 is een toonbeeld van Scandinavisch design en is zowel in het zwart als het zilver verkrijgbaar. Voeg aan deze versterker een set luidsprekers toe en je kan van muziek genieten. Toch wordt nog een extra Primare component aangesloten.

Primare I15 Prisma
Primare I15 Prisma

Primare DD15 loopwerk

Naast de versterker van Primare wordt ook de bijbehorende cd-speler DD-15 van het Zweedse merk beluisterd. In een mooie kast, optisch gelijk aan die van de I15, bevinden zich een loopwerk en twee digitale uitgangen. De omzetting van het digitale signaal naar analoog geluid vindt plaats in de DAC van de I15. En meer heb je dan niet nodig. Is een cd-speler nog wel van deze tijd, zo kan je je afvragen. Spoiler alert: ik denk van wel en zo blijkt ook later in deze review. Het loont om van uw cd-collectie te blijven genieten.

Primare DD15
Primare DD15

Audio Physic Classic 8

Als combinatie met de Primare componenten raadt The Hifi Studio de Audio Physic Classic 8 luidsprekers aan. De Duitse Classic 8 is een mooie slanke, vloerstaande luidspreker met een 2,5-weg ontwerp. Hij beschikt over een tweeter, een mid-woofer en een woofer. Bovenaan de achterzijde is een bescheiden basreflex-poort gemonteerd. Deze luidspreker heeft een rendement van 89 dB (bij 8 Ohm) en dus kan hij ook goed uit de voeten met versterkers met een wat lager vermogen. De Classic 8 is verkrijgbaar in vier afwerkingen, dus grote kans dat er een versie in uw interieur past. De bouwkwaliteit is prima te noemen en door de bijgeleverde spikes komt de luidspreker mooi los van de vloer. Dat helpt ook bij een strakke basweergave.

Audio Physic Classic 8
Audio Physic Classic 8

Luisteren

De set staat opgesteld in één van de luisterruimtes van The Hifi Studio en is voorzien van Audioquest stroom- en signaalkabels. Na een kop goede koffie is het tijd om te gaan luisteren. Eerst met Tidal via de Chromecast van de Primare I15 en daarna met cd via de DD15.

Ledisi

Het eerste nummer is Anything For You (album: The Wild Card) van Ledisi, een Amerikaanse zangeres die grossiert in Grammy Award nominaties (maar liefst 12 tot dusver). Bij de eerste klanken valt het al op: de Classic 8 klinkt zeer gebalanceerd en compleet. De verhouding tussen de hoge, midden- en lage tonen klopt. De Classic 8 heeft tonaal een neutraal karakter. Ideaal dus om te combineren met verschillende versterkers en zo uw eigen klankkleur te bepalen. De basweergave trekt de aandacht. Niet superdiep – wel strak en mooi gedefinieerd. Dit lijkt het gevolg van het 2,5 weg ontwerp: één luidsprekerunit volledig gewijd aan de laagweergave. Ook het stereobeeld en de diepte zijn in orde, net als de dynamiek. De Primare I15 heeft de luidsprekers goed onder controle. Het is bijna onmogelijk om stil te blijven zitten. Gewoonweg muzikaal.

Kurt Elling

Door naar You Send Me (album: 1619 Broadway – The Brill Building Project). Het origineel is van Sam Cooke en deze uitvoering is van Kurt Elling in zijn zo typische ‘vocalese’ stijl. Dit is een goede opname en de Classic 8 weet daar wel raad mee. Loepzuiver en mooi geplaatst komt de stem van Kurt Elling over. Natuurlijk helpt de dynamiek van de I15 hier ook mee. Audio Physic heeft de tweeter een subtiele hoornvorm meegegeven en dat merk je als je iets heen en weer beweegt. Er is wel een sweetspot, maar die is wat breder dan normaal. Handig als je met tweeën op de bank zit te luisteren.

Kandace Springs

Als laatste nummer komt Ex-Factor van Kandace Springs voorbij (album: The Women Who Raised Me). Het nummer gaat over een mislukte relatie: “it ain’t working”. Hoe anders is dat voor de combinatie van de I15 en de Classic 8. Die werkt als de beste. Tijd om hetzelfde nummer ook van cd te luisteren. Zou het verschil maken? Dat blijkt al snel. De upright bass in de intro klinkt van cd hoorbaar strakker en de aanslag van het kwastje van de drummer is gedetailleerder. Ook lijkt de stem van Kandace Springs meer in de lucht te hangen. Er is geen twijfel over dat een netwerkspeler goed kan klinken. Toch is het verschil (in positieve zin) met cd hoorbaar. Geen reden dus om uw cd-collectie aan de wilgen te hangen.

Audio Physic VCF II plus voetjes

De audiochefs van The Hifi Studio komen met de suggestie om de luidsprekers te proberen met de Audio Physic VCF II plus voetjes. Dat is een optionele upgrade voor de meegeleverde spikes. De vraag is of deze optie het geld waard is. De voetjes worden gemonteerd en opnieuw klinkt de cd van Kandace Springs door de ruimte. Het antwoord is duidelijk: ja, dit is de moeite waard. Toegegeven, de Classic 8 klinkt ook zonder deze upgrade al heel goed. Tegelijkertijd krijgt met de upgrade de bas meer definitie en dat komt het hele geluidsbeeld ten goede. Ook de midden- en hoe tonen krijgen daardoor meer ruimte. De stem van Kandace Springs komt losser van de muziek. Deze voetjes brengen de weergave op een nog hoger niveau.

Audio Physic VCF II Plus
Audio Physic VCF II Plus

Audiophiler Einstieg auf exzellentem Niveau

Dat is hoe Audio Physic de Classic 8 aanprijst op hun website en ik kan ze geen ongelijk geven. Deze luidspreker klopt gewoon en krijgt internationaal zeer positieve kritieken. Dat is in mijn oren terecht. Dit is een voortreffelijke luidspreker, zowel in combinatie met de geteste Primare componenten als op zichzelf. Of u nu een complete set zoekt of losse luidsprekers, als dit binnen uw budget past, dan is luisteren naar de Classic 8 eigenlijk een must. Doe uw oren niet tekort!

PM

Apparatuur in deze review: Primare I15 Prisma versterker/DAC/netwerkspeler, Primare DD15 cd-loopwerk, Audio Physic Classic 8 luidsprekers, Audio Physic VCF II plus voetjes en Audioquest bekabeling. Review: Primare Audio Physic. Audio Physic Primare

Primare I15 Prisma Silver

Winkel in Leiden

Ben je op zoek naar persoonlijk advies? Heb je vragen over onze service, of over één van onze producten? Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 071 – 513 15 12.

Parkeren in de buurt

Komt u met de auto? Parkeer dan uw auto in de Garenmarkt parkeergarage. Deze bevindt zich op 150 meter van onze winkel

Mail ons
info@number-one.nl

Openingstijden
Dinsdag        10:00 – 18:00
Woensdag   10:00 – 18:00
Donderdag  10:00 – 18:00
Vrijdag          10:00 – 18:00
Zaterdag      10:00 – 17:00