Review: Naim Uniti Nova en Audio Physic Avanti 35

De review over de Naim Uniti Nova met luidsprekers van het Duitse merk Audio Physic de Audio Physic Avanti 35.

Houdbaarheidsdatum

Wat is de houdbaarheid van een audiocomponent? Hoe lang gaat een ontwerp eigenlijk mee? Als je kijkt naar de monitorluidsprekers op basis van het BBC LS3/5A ontwerp of naar Accuphase versterkers, dan is het zeker niet nodig om ieder jaar aanpassingen te maken. Wel kan een component in de loop van de tijd verder worden verbeterd. Nieuwe technieken en nieuwe materialen kunnen worden toegepast, voortbordurend op bestaande modellen. Een merk dat periodiek innovaties toepast is Audio Physic, de Duitse luidsprekerfabrikant. Hun Avanti luidsprekers zijn aan de volgende generatie toe, de Avanti 35, naar het aantal jaar dat Audio Physic bestaat.

Naim Uniti Nova

Om naar de Avanti 35 te luisteren heeft The Hifi Studio de Naim Uniti Nova opgesteld. De Uniti Nova is een all-in-one waarin een versterker, een internettuner, een netwerkspeler en een D/A-converter zijn opgenomen. Met 2 x 80 watt vermogen en een stevige voeding is de Uniti Nova geschikt voor de aansturing van vele luidsprekers. De netwerkspeler kan onder meer muziek streamen van Tidal, Spotify en beschikt over een ingebouwde Chromecast. Heeft u nog andere digitale bronnen, dan heeft de DAC daarvoor 5 ingangen met een resolutie tot 32-bits/384kHz en DSD 128. Ook multiroom is mogelijk en de Uniti Nova is Roon-ready. Tel daarbij op de fijne bediening via de Naim app en het is duidelijk dat dit een competente partner is voor de Avanti 35. De Uniti Nova is daarnaast een plaatje om te zien, met een prachtige geanodiseerde en geborstelde aluminium kast.

Naim Uniti Nova
Naim Uniti Nova

Audio Physic Avanti 35

De aandacht gaat in deze review vooral uit naar de nieuwe versie van de Avanti 35. De slanke vloerstaande luidspreker profiteert van technologie die ontwikkeld is voor zijn duurdere broertjes. Zo beschikken zowel de tweeter als de middentoonunit over conussen die niet direct verbonden zijn met de kast. Resonantie van de kast krijgt zo minder vat op de weergave van de muziek. Audio Physic noemt dat Hyper Holographic Cone Technology. Voeg daaraan toe de interne verstevigingen van keramisch schuim (licht en zeer sterk) en dat alles zou moeten bijdragen aan de neutrale en precieze weergave waar Audio Physic naar streeft.

Audio Physic Avanti 35

Twee of drie?

De Avanti 35 oogt aan de buitenkant als een tweeweg luidspreker, maar niets is minder waar. Hij beschikt naast een tweeter en een middentoner ook nog over een basunit. Die laatste is volledig ingebouwd in de kast en is van de buitenkant niet zichtbaar – wel duidelijk hoorbaar. De kast zelf is verkrijgbaar in maar liefst tien uitvoeringen – houtfineer, hoogglans of glazen panelen. Daar moet iets van ieders gading bij zitten. De WBT-connectoren voor de luidsprekerkabels dragen bij aan het kwaliteitsgevoel, evenals de optionele VCF II Magnetic Plus luidsprekervoetjes die voor deze review zijn gemonteerd.

De Audio Physic VCF II Magnetic voeten die worden gebruikt onder de Audio Physic luidsprekers
VCF II Magnetic

Melody Gardot

Als eerste is het nieuwe album Sunset In The Blue van Melody Gardot aan de beurt (opgenomen door Al Schmitt. Hij is 90 jaar jong en still going strong). Bij het nummer Um Beijo klinkt de stem van Melody Gardot zacht en natuurlijk uit de luidsprekers. Wat opvalt is de balans van de Avanti 35. De verhouding tussen de lage, midden- en hoge tonen klopt, net als het stereobeeld en de diepte. Niet teveel en niet te weinig. Gewoon goed. Niet te verwarren met saai, want is dat is de Avanti allerminst. Audio Physic heeft de naam transparant te klinken. Dat is hier ook het geval, maar de combinatie met de Uniti Nova geeft een gepast vleugje warmte aan de klank mee. De aanslag op de akoestische gitaar en de percussie klinkt dynamisch. Lekker. Lang luisteren naar de Avanti 35 is bepaald geen straf.

Bill Laurance

Het volgende nummer is van Bill Laurance, één van de toetsenisten van de Amerikaanse band Snarky Puppy. Hij heeft samen met de WDR Big Band een live album opgenomen (album: Live At The Philarmonie, Cologne). Bij het nummer Money In The Desert, en zeker bij de solo van Bill Laurance, hoor je de dynamiek en snelheid waarmee wordt gespeeld door het orkest. De Avanti 35 heeft geen enkele moeite dat bij te houden, daarbij natuurlijk geholpen door de forse voeding van de Uniti Nova. Blazers, ritmesectie en natuurlijk de Fender Rhodes van Bill Laurance: de instrumenten blijven duidelijk van elkaar te onderscheiden en toch klinkt het als één geheel. Knap hoor, zowel van de muzikanten als van de Avanti’s. Het maakt de opbouw van het nummer naar de solo van Bill Laurance alleen maar spannender.

Katharine McPhee

Kathatrine McPhee sluit af met Night And Day (album: I Fall In Love Too Easily). Een mooi nummer met een evenzo mooie vrouwenstem. Het luisteren naar Melody Gardot deed het al vermoeden en dit nummer bevestigt het: deze luidspreker houdt van vrouwenstemmen. De stem van Katharine McPhee klinkt mooi vol en rustig, met mooie detaillering. Tel daarbij op de goede plaatsing en het is een plezier om ernaar te luisteren. De upright bas klinkt niet superdiep, wel met een mooie basdefinitie. Je hoort precies wat de bassist doet op de snaren. Ook hier geldt dat de Avanti 35 zeer gebalanceerd overkomt. Alles in een goede verhouding.

It runs in the family

In deze review was te lezen dat de Audio Physic Avanti 35 samen met de Naim is een prachtige combinatie is die balans en dynamiek tot de meest in het oog (oor?) springende kenmerken mag rekenen. Het lijkt wel of Audio Physic daar patent op heeft, gegeven de vergelijkbare ervaring met de Audio Physic Classic 8 in een eerdere review. Combineer de Avanti 35 met een versterker van een vergelijkbaar niveau en luisterplezier is voor vele jaren gegarandeerd.

PM

Apparatuur in deze review: Naim Uniti Nova versterker/DAC/internettuner/netwerkspeler, Audio Physic Avanti 35 luidsprekers, Audio Physic VCF II plus voetjes en Audioquest bekabeling.

Winkel in Leiden

Ben je op zoek naar persoonlijk advies? Heb je vragen over onze service, of over één van onze producten? Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 071 – 513 15 12.

Parkeren in de buurt

Komt u met de auto? Parkeer dan uw auto in de Garenmarkt parkeergarage. Deze bevindt zich op 150 meter van onze winkel

Mail ons
info@number-one.nl

Openingstijden
Dinsdag        10:00 – 18:00
Woensdag   10:00 – 18:00
Donderdag  10:00 – 18:00
Vrijdag          10:00 – 18:00
Zaterdag      10:00 – 17:00