Thorens

De makers van de beroemde TD 124

Het oudste consumentenelektronica merk ter wereld

Thorens werd opgericht in 1883 in Sainte-Croix te Zwitserland en is daarmee het oudste merk voor consumentenelektronica, dat zich later volledig richtte op elektrisch aangedreven platenspelers.

Thorens TD 1600
Thorens TD 1600

Het Thorens-DNA

Meer dan 60 jaar ervaring, bewezen snaaraandrijving, een subchassis, gereguleerde voedingen en een meer dan uitstekende toonarm, gecombineerd met een eerlijke prijs-prestatieverhouding vormen een solide basis voor hedendaags vinylplezier.

Thorens TD 1500
Thorens TD 1500

Het verleden als basis voor een gezonde toekomst

Het jaar 1957 vormt een belangrijk moment in de geschiedenis van het bedrijf. In die tijd kwam de Thorens TD 124, een platenspeler met complexe mechanica, op de markt. Dit creëerde de beroemdheid van het merk Thorens onder vinylliefhebbers over de hele wereld. Maar toen in 1958 stereo werd geïntroduceerd, werd de voor professioneel gebruik ontworpen platenspeler verhuisd naar de woonkamer. Veel van de originele TD 124’s zijn herbouwd. Zelfs meer dan 60 jaar na de marktintroductie, worden de resterende exemplaren soms tegen zeer hoge prijzen verhandeld.

In 1965 volgde opnieuw een belangrijke mijlpaal in de Thorens-geschiedenis, die van grote invloed bleek te zijn op de ontwikkeling van latere platenspelers van verschillende fabrikanten. Het model TD 150, een onopvallende, goedkope kleine draaitafel die een onbekende manier gebruikte om de draaiplateau te isoleren van de motor: het verende subchassis. Dit eenvoudige model werd dus het model van hele generaties platenspelers en andere apparaten. Bovendien werd het model TD 150 gebruikt om de productie van de Zwitserse Jura naar Baden in Duitsland te verplaatsen. In Lahr werd samen met de studiofabrikant EMT een fabriek gekocht. Het merk “Thorens” zelf bleef echter in Zwitserland.

Tegenwoordig gebruikt Thorens nog steeds alles wat ze in meer dan 60 jaar hebben geleerd om fantastische platenspelers te leveren.

Thorens TD 402 DD
De Thorens TD 402 DD

Waarom kiezen voor The Hifi Studio Number One