Niet iedere muziekliefhebber heeft de ruimte (ervoor over) om meerdere apparaten of een compleet hifi-rack in zijn of haar luisterruimte neer te zetten. Gelukkig bieden verschillende merken zogenaamde all-in-one oplossingen aan: een versterker, een tuner en een streamer in één apparaat. In deze review worden twee all-in-one’s met elkaar vergeleken: de Naim Uniti Atom en de T+A Cala SR. De Britse Atom is in 2017 op de markt gekomen en heeft al de nodige positieve reviews gekregen. De Duitse Cala SR is in Nederland wat minder bekend en dat maakt een vergelijking interessant. Beide apparaten vallen in dezelfde prijsklasse, hebben een opvallend design en lijken op hetzelfde publiek gericht: muziekliefhebbers die kwalitatief goed geluid in een compacte vorm zoeken – uiteraard met de (streaming)techniek van vandaag. Op naar de gastvrije heren van The Hifi Studio, in Leiden om beide apparaten aan de tand te voelen.
Naim Audio Atom
De Atom is onderdeel van de Naim Uniti serie, waarvan drie all-in-one’s onderdeel uitmaken. De Atom is de meest compacte van de drie. Compact, maar niet minder capabel. De stereoversterker (gebaseerd op de Naim Nait versterker) heeft een vermogen van 2×40 watt (8 Ohm). De internettuner beschikt over duizenden radiozenders. Muziek kan op verschillende manieren worden gestreamd: via Bluetooth, via Apple Airplay en via UPnP vanaf PC’s, laptops en NASsen in het thuisnetwerk. Ook externe streamingdiensten als TIDAL en Spotify worden ondersteund, evenals Google Chromecast. Voor wie dat nog niet voldoende is, heeft de Atom één analoge en drie digitale ingangen om randapparatuur (cd-spelers, spelcomputers, tv’s e.d.) aan te sluiten. Kortom, aan streamingmogelijkheden en aansluitingen geen gebrek. Op de voorkant van de Atom zit een scherm dat de cd-hoes laat zien van de muziek die wordt afgespeeld. De kast is geheel gemaakt uit aluminium en maakt een zeer degelijke indruk. De volumeknop, die we al kennen van de Naim Muso speaker, neemt bovenop een voorname plaats in. De Atom is alleen in het zwart verkrijgbaar.
T+A Cala Sr
Ook de T+A Cala SR is goed uitgerust. Met de versterker van 2×55 watt (4 Ohm) zijn de meeste luidsprekers goed aan te sturen. Naast een internettuner beschikt de Cala SR ook over FM en DAB+ tuners. De externe streamingdiensten zijn hier TIDAL, qobuz en Deezer. Via Bluetooth en UPnP kan de Cala SR ook muziek in het eigen netwerk streamen. De Cala beschikt over drie digitale en twee analoge ingangen. Een voordeel van de T+A boven de Naim is dat één van de analoge ingangen als phono-ingang te gebruiken is. Een platenspeler kan dus direct op de Cala SR worden aangesloten. De Cala SR heeft daarnaast de nodige instellingen die rekening houden met de grootte en plaatsing van de speakers, en met de akoestiek van de luisterruimte. Aan te passen dus aan uw eigen ruimte (tip: laat de T+A bij aflevering thuis door The Hifi Studio instellen voor het beste geluid). Voor deze review zijn de neutrale fabrieksinstellingen gekozen. Het OLED scherm van de Cala SR toont geen cd-hoesjes, maar is wel beter afleesbaar op afstand. Op de voorkant zitten geen fysieke bedieningsknoppen en het aluminium apparaat wordt via de afstandsbediening of de app bediend. De Cala SR is leverbaar in het zwart of in het zilver, en de kleur van de verlichting is eveneens instelbaar.
Verschillen
Naast de aansluitmogelijkheden en geluidskwaliteit speelt het bedieningsgemak een belangrijke rol. Beide apparaten zijn (naast de meegeleverde afstandsbedieningen) te bedienen met een bijbehorende Android of iOS app voor een telefoon of tablet. De app van Naim is een bekende van andere Naim streamingapparatuur. De Control App van T+A is onlangs vernieuwd en is een duidelijke verbetering ten opzichte van eerdere T+A apps. Over het bedieningsgemak via de apps kunnen we kort zijn: dat is bij beide apparaten prima in orde. De streamingmogelijkheden zijn netjes in de apps geïntegreerd. De Naim app oogt wat organischer, terwijl de T+A app er iets technischer uitziet. Misschien past dat ook wel bij de landen van herkomst van beide spelers.
Muziek
‘The proof of the pudding is in the eating’ zoals de Britten zeggen en dus is luisteren de volgende stap. De lokatie van de auditie is uiteraard bij The Hifi Studio. De luisterruimte is akoestisch behandeld om zo een huiskamersituatie na te bootsen, waar de inrichting invloed heeft op de akoestiek. Als luidsprekers worden de Dynaudio Exite 34 gekozen. Een ranke, vloerstaande luidspreker met een neutraal karakter – goed om de klankverschillen tussen de Naim en de T+A te horen. Ook wat prijs betreft een speaker die met beide all-in-one’s kan samengaan. Voor een eerlijk vergelijk gebruiken we dezelfde muziek op beide spelers. Joe Sample en Lalah Hathaway met When The World Turns Blue (album: The Song Lives On), Paul Anka met Wonderwall (album: Rock Swings) en The Chainsmokers & Coldplay met Something Just Like This (album: Memories… Do Not Open). Verschillende muziekstijlen voor verschillende smaken.
De Naim Atom
We beginnen met de Naim en met When The World Turns Blue. De piano van Joe Sample komt helder door en een mooi stereobeeld tekent zich af. De stem van Lalah Hathaway komt goed los van de speakers en heeft een prettig randje. Hoewel de piano en de (wat lagere) stem van Hathaway elkaar in de weg zouden kunnen zitten, is dat hier niet het geval. Met de plaatsing zit het dus goed. Wat opvalt is de combinatie van warmte en een wat feller hoog – de dynamiek waar Naim om bekend staat is duidelijk terug te horen in de Atom. Dat is bij de volgende nummers niet anders. De blazerssecties in het begin van Wonderwall klinken ‘snappy’ en strak. Ook hier valt de brede plaatsing op terwijl het nummer een coherent geheel blijft. De gitaar in het intro van Something Just Like This komt mooi los en helder door. De synthesizers in het refrein ‘stuwen’ het nummer voort – aan dynamiek geen gebrek.
De T+A Cala Sr
Daarna is de T+A aan de beurt. Dezelfde volgorde van muziek is aangehouden. Bij de eerste tonen van When the World Turns Blue valt het verschil in klankkarakter tussen de Atom en de Cala SR gelijk op. De aanslag van Joe Sample op de piano klinkt op de Cala SR iets rustiger en iets droger, en de akkoorden hebben een natuurlijker timbre. De stem van Lalah Hathaway heeft (iets) minder een randje. Sommigen zouden zeggen dat de T+A wat minder spannend overkomt, maar in de oren van uw reviewer klinkt de Cala SR iets natuurlijker. Bij langere luistersessies is dat in het voordeel van de T+A. Dat klankmatige verschil zet zich door in de andere nummers. De blazerssecties in Wonderwall komen minder ‘snappy’ door, maar ook natuurlijker. De stem van Paul Anka en de sax solo aan het einde komen mooi los van de big band. De plaatsing is zonder meer goed. Ook de stemmen in Something Just Like This komen rustiger over.
Wat opvalt is dat beide all-in-ones ieder een eigen klankleur hebben en daarin coherent zijn. Het geluidsbeeld klopt bij beide spelers. Uiteraard speelt hier de combinatie met de juiste luidsprekers een belangrijke rol. De kwaliteit van het geluid is bij beide apparaten dik in orde. Gezien de geluidskwaliteit, de aansluitmogelijkheden en het ontwerp is de prijs voor zowel de Naim als de T+A gerechtvaardigd.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn: zowel de Naim Atom als de T+A Cala SR zijn beiden zeer capabele all-in-one’s. Zeer goed uitgerust, mooi om te zien en een voortreffelijke geluidskwaliteit. De (lichte) voorkeur van uw reviewer gaat uit naar de T+A, die in zijn oren iets natuurlijker klinkt. Maar laat vooral uw eigen oren en speakers leidend zijn bij uw keuze. Zelf luisteren is het beste advies. En komen uw oren er niet helemaal uit, dan kunnen uw ogen wellicht een handje helpen. Beide apparaten zijn mooi ontworpen. De Naim wat stoerder en de T+A iets eleganter. Over smaak valt immers niet te twisten. Toch?
PM
Apparatuur gebruikt in deze review: Naim Uniti Atom, T+A Cala SR, Dynaudio Exite 34 luidsprekers , Chord Epic Twin luidsprekerkabels.
De apparatuur in deze review staat luisterklaar opgesteld bij The Hifi Studio in Leiden. Neem contact op of kom langs voor een auditie en goede koffie.